Підбираємо нові кухонні меблі. Частина 1

Ви все ж таки вирішили замінити кухонні меблі. Це не так просто, як здається на перший погляд. Позбутися старих меблів легко, набагато складніше підібрати нові.

Насамперед, візьміть папір та олівець і складіть перелік необхідних меблів. Вирішіть, з якого матеріалу вона має бути виготовлена. Підберіть колір та уявіть зразкове розташування меблів. Складіть схему із зазначенням розмірів вашої кухні та місця розташування мийки, труб, розеток, плити та іншого кухонного обладнання. Тепер можна йти до магазину. При виборі меблів орієнтуйтеся не тільки на дизайн, але і на розміри кухні.

Якщо ви вагаєтесь у виборі меблів, зверніться за допомогою до фахівців. У багатьох спеціалізованих магазинах є професійні дизайнери, які складуть на комп'ютері модель вашої нової кухні, допоможуть підібрати та розставити меблі. Але й у цьому випадку не забудьте взяти із собою схему.

Які меблі вибрати?

Меблі діляться на дві основні групи: стандартні і виготовлені на замовлення. Порівняємо їх.

Стандартні меблі. Випускаються серійно. У будь-якому меблевому магазині ви знайдете широкий асортимент стандартних меблів, що дозволяє підібрати їх на свій смак і за прийнятною ціною. Крім того, ви зможете замовити такі меблі за каталогом: адже в жодному магазині не вистачить місця, щоб уявити всю різноманітність моделей. Меблі поставляються в розібраному вигляді, при цьому зібрати і встановити її нескладно (в крайньому випадку можна найняти професіоналів). До недоліків таких меблів відноситься не завжди висока якість (порівняно з меблями, виготовленими на замовлення) і деякий розкид розмірів, що може ускладнити її встановлення впритул до стіни або в нішах.

Меблі на замовлення. Виготовляється за індивідуальним замовленням. Це найкращий вибір - адже такого немає і не буде ні в кого! Меблі виготовляються строго за розмірами та відповідно до дизайну вашої кухні. Ви зможете втілити всі ваші фантазії: за вашим бажанням майстри зроблять будь-які скриньки, полички тощо, про що ви не могли і мріяти при покупці стандартних меблів. Якість таких меблів, як правило, дуже висока. Однак навряд чи ви зможете самостійно встановити її. До того ж виробник часто дає гарантію на меблі тільки в тому випадку, якщо він її і встановив.

Меблі, виготовлені на замовлення, коштують дещо дорожче стандартних. Але цей недолік з лишком компенсується якістю та можливістю замовити меблі на свій смак. А в деяких випадках, при правильному виборі матеріалів і стилю, замовлені меблі можуть обійтися дешевше, ніж аналогічні стандартні!

Конструктивні особливості

За конструкцією меблі поділяються на дві категорії. У першому випадку при зачинених дверцятах або ящиках передні грані бічних стінок знаходяться на одному рівні з ними або навіть виступають вперед. У другому випадку дверцята накладаються на бічні стінки і повністю закривають їх.

Вважається, що меблі, виготовлені за першим зразком, міцніші. Однак у другому випадку ефективніше використовується внутрішній простір меблів.

Основа. Це шафи, які стоять на підлозі і мають однакову висоту, їхня верхня поверхня використовується як стіл. При цьому шафи "від підлоги до стелі" (пенали) не належать до цієї категорії. Основа може виконувати й спеціальні функції: наприклад, її можна поєднувати з мийкою або іншим кухонним обладнанням.

Допоміжні шафи. Сюди входять ті самі пенали, які не прийняли до попереднього сімейства.

Настінні шафи. З назви зрозуміло, що їхнє місце на стіні. Зазвичай такі шафи підвішуються над основами і служать їх логічним продовженням.

Яким матеріалам віддати перевагу?

Отже, йдемо вибирати меблі. Пам'ятайте, що найкращі меблі виготовляються з натурального дерева. Вони міцні, довговічні, чудово виглядають і, зрештою, престижні! Але ціна таких меблів (нервових просимо не дивитися!) може вразити наповал будь-кого. Тільки не падайте духом! Більшість виробників використовують у виробництві меблів різні сучасні матеріали, які не поступаються своїми властивостями натуральному дереву, але істотно знижують ціну виробу. Часто натуральне дерево використовується тільки для зовнішнього оздоблення меблів, виготовлених з менш дорогих матеріалів. При цьому її зовнішній вигляд нічим не поступається меблям, повністю виготовленим з дерева. Давайте познайомимося з цією технологією.

Бічні панелі

Бічні панелі виглядають як дерев'яні, але вони просто обклеєні шпоном, під яким ховається зовсім інший матеріал. Що там може бути?

Дерев'яно-стружкова плита (ДСП). Найчастіше використовується при виробництві меблів. Являє собою плиту з тирси, склеєну під пресом спеціальним клеєм. Хоча ДСП роблять з відходів виробництва (тирси), цей матеріал чудово зарекомендував себе. Однак у нього є і серйозний недолік: згодом у місцях з'єднань плита може змінити колір, особливо якщо меблі піддаються частому розбиранню або великим навантаженням.

Фанера. Чудовий замінник натурального дерева. Фанера виготовляється із тонких шарів деревини (шпону), склеєних між собою під пресом. Для підвищення міцності шари фанери укладаються так, щоб напрям волокон кожного наступного шару було перпендикулярним до попереднього. Фанера – досить твердий та довговічний матеріал. Крім того, шпон цінних порід дерева обклеюють деталі з менш цінних порід або ДСП. Меблі, виконані з таких деталей, на вигляд нічим не відрізняються від меблів, виготовлених з натурального дерева.

Деревно-волокниста плита (ДВП). Високоякісний матеріал, який використовується для декоративного оздоблення. ДВП роблять з дрібної тирси, покривають плівкою (ламінована ДВП), яка імітує цінні породи дерева або який-небудь орнамент. Однак цей матеріал зазвичай використовується тільки для обробки, оскільки він не витримує серйозних навантажень.

Зовнішнє оздоблення

Для зовнішнього оздоблення, крім шпону, використовують такі матеріали:

Ламінат. Його ще називають ламінатом високого тиску. Це означає, що при виробництві ламінат наноситься на основу під високим тиском та за високої температури. При цьому він настільки прикипає до основи, що стає з ним єдиним цілим. Ламінат буває різних кольорів та може імітувати паркет, дерев'яні панелі, мармур тощо. Недолік такого покриття в тому, що воно легко дряпається навіть не дуже твердими предметами.

Меламін. Його ще називають ламінатом низького тиску. Це порівняно новий тип покриття. Меламін, на відміну від ламінату, при нанесенні на основу не потребує високого тиску. Проте меламін – досить міцне покриття. Однак воно може розтріскуватися та відшаровуватися, тому використовується для обробки другорядних деталей.

Термофольги. Має спеціальну підкладку. Як випливає з назви, наноситься на основу за високої температури. Вона не пропускає вологу, проте її застосування обмежене через не такий ефектний зовнішній вигляд, як у інших типів покриттів.

Top
  • Безкоштовна доставка по Києву при замовленні від 10000 грн. При наявності товару на складі

    Детальніше на сторінці Доставка